aarrow-animation-downarrow-background arrow-down arrow-left arrow-rightarrow-upcheck check chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closepause-solidplay-arrow plusradio search-glass third Video bekijken

Je laat de hond uit en maakt een praatje: “je ziet ook alleen nog maar Polen”. Hoe reageer jij?

Klant
Gemeente Hardenberg
Uitdaging
Concept, plan en uitrol

Voor de gemeente Hardenberg ontwikkelde VILLA5 de antidiscriminatie campagne ‘Doorbreek de cirkel’. De campagne houdt inwoners een spiegel voor: wat doe jij als je discriminatie ziet of hoort? Nog concreter: Hoe reageer jij als je iemand in je directe kring zegt: ik ga niet naast die zwarte zitten?’ – Hoe reageer jij? Doorbreek de cirkel. Die van jezelf of die van een ander. Een duidelijke boodschap om ook actief na te denken over acceptabel gedrag. 

Campagne

Discriminatie het komt helaas overal voor. Ook in de gemeente Hardenberg. De campagne van 2025 ‘Doorbreek de cirkel’ is erop gericht mens nog bewuster te maken. Maar ook om actief na te denken over hun eigen normen. En over welk gedrag we samen wel en niet accepteren. 

De campagne is een vervolg op de campagne ‘Discriminatie is ook hier!’ die vorig jaar heel wat stof deed opwaaien en landelijke aandacht kreeg vanwege de confronterende uitspraken die werden gebruikt. Bekijk de casepagina voor die fase hier. Doordacht, gefaseerd en op basis van gedragsbeïnvloedingstechnieken helpt VILLA5 gemeente Hardenberg om voor deze volgende fase haar burgers na te laten denken over haar eigen houding en invloed, vooral als het gaat om discriminatie die voorkomt in je eigen kring en omgeving. 

 Hardenberg is een van de eerste gemeenten met een eigen reeks discriminatiecampagnes die zich richten op bewustwording en gedragsverandering. En ook de eerste die laat zien en horen, welke ruwe woorden werkelijk worden gebezigd.   

“We werken samen met VILLA5 omdat ze Hardenberg niet alleen kennen, maar er ook deel van uitmaken. Vanuit de gemeenschap, voor de gemeenschap.”  

– Gemeente Hardenberg

 

Stijl en beeldmerk 

Hoe brengen we ‘Doorbreek je cirkel’ visueel tot leven? In zowel de stijl als de copy draait alles om herkenbaarheid. We schetsen situaties die zich afspelen binnen jouw cirkel: je collega’s, vrienden, familie of diegene met wie je altijd een praatje maakt tijdens het uitlaten van je hond. 

Voor de eerste herkenning gebruiken we beelden uit Gemeente Hardenberg. Door deze beelden in de cirkel te plaatsen, zoomt het in op de situatie. Het beeld wordt versterkt met een situatieschets: een herkenbare plek en iemand uit jouw cirkel. De tekst is suggestief, zodat de kijker zelf een situatie bedenkt die hij of zij wel eens heeft meegemaakt. Vervolgens volgt een shockerende quote die je iemand wel eens hebt horen roepen.” 

De boer op!

De complete set aan middelen hebben we druk-klaar of digitaal bruikbaar opgeleverd. Voor de stakeholders lag er een communicatiepakket klaar, van een social media pakket tot narrowcasting. En van posters en flyers tot stickers. De communicatieafdeling van de gemeente Hardenberg kon op deze manier zelf de middelen verspreiden. Als campagneteam gingen wij samen met de gemeente het gesprek aan met de inwoners op straat, bij scholen en bij sportverenigingen.  

“Deze campagne heeft me doen inzien hoe kleine gebaren een groot verschil maken. In plaats van meelachen of het negeren, besef ik nu hoe belangrijk het is om mensen bewuster te maken. Als we wat liever voor elkaar zijn, wordt onze omgeving fijner voor iedereen.”

– Melanie van Laar (VILLA5)

Bekijk de video

Hele campagne checken?

Kijk op hardenberg.nl/discriminatie voor meer uitleg of neem contact op met Ingrid of Linda.

Dit is een test
Video bekijken
Bekijk case
Bekijk bericht
Bekijk pagina
Google maps